Όταν το νέο κουτάβι έρχεται στο σπίτι είναι μια στιγμή χαράς, αλλά θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή κατά την προσέγγιση του. Πολλές απορίες και αμφιβολίες θα δημιουργηθούν, ιδιαίτερα εάν είναι η πρώτη φορά που υποδέχεστε ένα κουτάβι. Είναι σημαντικό να έχετε προετοιμάσει ένα ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον και να φροντίσετε για τις μελλοντικές του ανάγκες όπως η υγεία, η διατροφή και η εκπαίδευσή του. Για τους παραπάνω λόγους, μερικές μικρές συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες.
Πρώτη επαφή
Τα πάντα θα είναι καινούργια για το κουτάβι : το περιβάλλον, οι μυρωδιές, οι ήχοι και οι άνθρωποι τριγύρω του. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό η πρώτη εντύπωση στο σπίτι να είναι όμορφη και χαλαρή. Το κουτάβι σταδιακά θα εξοικειωθεί με το καινούργιο του περιβάλλον και έπειτα θα χρειαστεί ένα μέρος όπου θα μπορεί να νιώθει άνετα και ασφαλή. Είναι επίσης σημαντικό, το κρεβατάκι του να μην οριστεί ως ένα μέρος τιμωρίας αλλά ως μια ευχάριστη επιβράβευση για το κουτάβι. Να αποφύγετε να το στέλνετε εκεί μετά από μια επίπληξη. Για να το κάνετε να νιώθει λιγότερο μοναξιά όταν εσείς λείπετε από το σπίτι, αφήστε στο κρεβατάκι του ένα αντικείμενο με το άρωμα σας.
- Η προσωπικότητα του σκύλου διαμορφώνεται από την ηλικία των τριών έως δώδεκα εβδομάδων. Συνεπώς, πρέπει να είστε προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τα κουτάβια προκειμένου ο μετέπειτα ενήλικας σκύλος να έχει υγιή συμπεριφορά.
- Προκειμένου να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας εύκολα και γρήγορα, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας γνωρίζει ότι θα πάρει επιβράβευση. Κάθε φορά που θα υπακούει στις εντολές σας, ανταμείψτε το με λιχουδιές και ανάλογα λεκτικά σχόλια.
Πως να συμπεριφέρεστε στο κουταβάκι
Θα πρέπει να είστε υπομονετικοί και να κάνετε το κουτάβι να καταλάβει σταδιακά, ότι δεν πρέπει να δημιουργεί ακαταστασία στο σπίτι και να δαγκώνει οτιδήποτε βλέπει τριγύρω του. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο τα κουτάβια να μασάνε ό,τι βρίσκουν τριγύρω τους ώστε να εξερευνούν τον κόσμο.
Μια λεκτική εντολή, όπως «Άστο», καθώς και ένας απρόσμενος και δυσάρεστος – αλλά αβλαβής – πίδακας νερού από ένα νεροπίστολο είναι αποτελεσματικός τρόπος επίπληξης ενός σκύλου που δεν συμπεριφέρεται σωστά. Σε καμία περίπτωση δεν συνίσταται η άσκηση βίας καθώς δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε στο σκυλάκι αίσθημα φόβου και ανασφάλειας.
Είναι σημαντικό να τοποθετήσετε το κουτάβι σε έναν χώρο όπου δεν υπάρχουν αντικείμενα που θα θέλατε να σπάσουν ή να καταστραφούν, αλλά παιχνίδια και αντικείμενα με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί και να μειώσει την περιέργεια του. Ένα κουτάβι, έχει πολύ περισσότερη ενέργεια από έναν ενήλικα σκύλο και διαφορετικές φυσικές ανάγκες. Γι’ αυτό το λόγο, στα πρώτα στάδια της ζωής του, θα πρέπει να εντείνετε τις βόλτες του, τις ευκαιρίες για παιχνίδι και την κοινωνικοποίηση του με άλλα σκυλιά, κουτάβια και ενήλικες. Είναι επίσης προτιμότερο τους πρώτους μήνες να χρησιμοποιείτε το λουρί. Το κουτάβι, δεν είναι εξοικειωμένο με όλους τους θορύβους, συνεπώς μπορεί να τρομάξει και να βρεθείτε αντιμέτωποι με απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα τρέξιμο στο δρόμο.
Υγιεινή
Όσον αφορά στο μπάνιο των κουταβιών, συνίσταται να μην γίνει πριν κλείσουν τους 3 μήνες αλλά και μετέπειτα να μην γίνεται συχνά. Το λιπιδικό στρώμα του δέρματος και το τρίχωμα προσφέρει στα κουτάβια φυσικό μηχανισμό καθαρισμού κάτι που σημαίνει ότι όσο πιο πολύ εκτίθενται σε προϊόντα καθαρισμού τόσο απειλούν τον μηχανισμό αυτό προκαλώντας τους ερεθισμούς που εκδηλώνεται με ερυθρότητα και κνησμό. Επιπλέον, λόγω της ευαισθησίας του δέρματος των σκύλων και ιδίως των κουταβιών, πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικά σαμπουάν και όχι προϊόντα που προορίζονται για τους ανθρώπους. Το διαφορετικό τρίχωμα και ιδιαιτερότητα κάθε ράτσας πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψιν.
Για την περιποίηση των δοντιών, η οποία πρέπει να γίνεται αρκετές φορές την εβδομάδα, συνίσταται η χρήση ειδικής οδοντόβουρτσας και οδοντόπαστας. Εναλλακτικά, υπάρχουν ράβδοι μασήματος που μπορούν να δοθούν ώστε να περιοριστεί ο σχηματισμός πέτρας και πλάκας.
Ειδική φροντίδα απαιτείται και για τα μάτια των κουταβιών, τα οποία πρέπει να είναι καθαρά, φωτεινά, και δίχως βρωμιά, εκκρίσεις ή φλεγμονές. Εάν το κουτάβι δεν υποφέρει από κάποιο νόσημα στους οφθαλμούς, τότε ο καθαρισμός μπορεί να γίνει με χλιαρό νερό σε βαμβάκι.
Τα αυτιά του κουταβιού ίσως να είναι πιο επίπονη διαδικασία εάν αυτό είναι αρκετά ζωηρό. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εφαρμογή σταγόνων ειδικού διαλλείματος στη βάση του αυτιού το οποίο πρέπει να παραμείνει εκεί για 30 δευτερόλεπτα και προϋποθέτει την ακινησία του κεφαλιού. Αμέσως μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί βαμβάκι για το σκούπισμα του πτερυγίου. Ο κτηνίατρος θα σας ενημερώσει κατάλληλα για τα προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτήν την διαδικασία.
Σωστή διατροφή
Είναι συνετό, να ταΐζετε το κουτάβι τρεις φορές την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ) και να ΜΗΝ το πηγαίνετε βόλτα αμέσως μετά το φαγητό, γιατί μπορεί να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στο πεπτικό του σύστημα. Είναι προτιμότερο να τρώει τουλάχιστον 2 ώρες πριν την βόλτα.